Kontakt

Ondřej Novák

Lipsko, Německo

ondrej.novak@gmx.net

Knihovna

25.10.2021 Knihy, Trvalý odkaz

Rod Hutchinson a jeho Carp Now and Then. Poprvé tahle kniha vyšla v roce 1988 a je to vlastně takové srovnání a komentování vývoje kaprařiny v osmdesátých letech. Autor se zde opírá hlavně o jeho vlastní knihu Carp Book, kterou napsal v roce 1980. V Carp Now and Then se tak střídají původní kapitoly z Carp Book a nové, které jsou rozšířením a srovnáním, jak daleko se kaprařina za sedm let posunula. Kniha má tak 35 kapitol. Najdeme zde úplné základy, tedy kde ryby hledat, jak se vypořádat s různými překážkami, úvahy nad vybavením, ale i velmi obsáhlé až skoro vědecké rozbory montáží nebo návnad a nástrah. Samozřejmě, že dnes je kaprařina zase o notný kus dál, ale i tak je to velmi zajímavé čtení a někdy i docela veselé - viz příběhy z francouzkého jezera Cassien. Jedna extra kapitola je pak dopis, který Rodovi poslal Chris Yates.

Já si knížku přečetl s chutí a byl jsem mile překvapen, protože jednoduchý styl a spousta nápadů, které jen tak mimochodem může člověk klidně vyzkoušet i dnes, z ní dělá fajn parťáka, když to třeba zrovna moc nebere. Navíc je zde i poselství pro nás pro všechny: Love the one you love. Takže ať už s bambusovým prutem nebo s nejmodernějším uhlíkáčem, hlavní je si to umět užít. Myslím, že zrovna RH si to užíval přímo parádně, aspoň to tak na mě při čtení téhle knihy působilo. Na druhou stranu byla to jiná doba. Krásná doba. Objevovaly se nová jezera, destinace, možnosti... a také ještě neexistovalo, aby se nad nějakým úlovkem ohrnoval nos jen proto, že má o pár gramů míň než kolegův. Všechno to bylo tak nějak jednodušší a mezi námi rybáři vládla docela pohoda. Je fajn si to připomenout.

Tohle vydání je od The Little Egret Press z roku 2015 s hezkými obrázky od Toma O`Reillyho. Kniha je psána anglicky a má 225 stran.