Kontakt

Ondřej Novák

Lipsko, Německo

ondrej.novak@gmx.net

Knihovna

16.5.2021 Knihy, Trvalý odkaz

Dnes bych chtěl představit knihu The Compleat Angler od anglického autora a otce všech rybářů Izaaka Waltona. Tohle jeho nejznámější dílo spatřilo světlo světa poprvé v roce 1653 a podle některých historiků patří k nejvíce znovuvydávaným knihám napsaných v anglickém jazyce vůbec (hrubým odhadem už asi 600krát). Najdeme zde 21 kapitol a kromě první, která srovnává sokolnictví, lov a rybaření a vyzdvihuje přednosti a ušlechtilost právě posledně jmenovaného, se každá věnuje určitému rybímu druhu: tedy jeho způsobu života a jak toho při rybařine využít, také jak a na co jej chytat a jak pak nejlépe s úlovkem naložit. Čtenář může jen žasnout - kniha obsahuje velmi pokročilé poznatky, dokážu si představit, že na svou dobu to bylo dílo nevídané. První a původní vydání mělo jen 13 kapitol, tohle vydání obsahuje pozdější rozšíření na 21 kapitol a i druhou část napsanou Charlesem Cottonem, která pojednává o chytání ryb na mušku.

Ale pozor. Pro obyčejného čtenáře, jako jsem já, vyžaduje tenhle styl angličtiny usilovné soustředění a taky často slovník. IW byl navíc člověk velmi zbožný, takže je vše prošpikováno hezkou sbírkou nejrůznějších citátů ať už z bible, či z jiných klasických filosofických a teologických děl, navíc zde najdeme i slušnou dávku poezie. No, lehká četba to opravdu není. Bohužel dodnes se nenašel nikdo, kdo by nám to trochu usnadnil a tohle velmi zajímavé dílko do češtiny přeložil. I tak se dají v antikvariátech nebo na netu nalézt exempláře doslova za babku (sám jsem za tohle vydání zaplatil necelé čtyři eura i s poštovným), takže pokud se někdo rozhodne obohatit svou knihovnu právě tímto titulem, aby pak zjistil, že je to přece jen trošičku nad jeho síly, nebude to tak bolet. A kdo aspoň někdy přemýšlel nad tím, že přelstít zkušenou rybu má opravdu kolikrát co do činění s uměním nebo že řeky a obyvatelé podvodního světa nebyly stvořeny jen jako zdroj obživy či k ukájení ega, ale i k našemu odpočinku a meditaci, ten pak (i přes výše zmíněné riziko) může v této knize nalézt zalíbení. 

Izaak Walton, The Compleat Angler or the Contemplative Man`s Recreation, tenhle exemplář je vydán pod Wordsworth Edition Ltd a je z roku 1996.