Kontakt

Ondřej Novák

Lipsko, Německo

ondrej.novak@gmx.net

Knihovna

Tuhle knihu napsal anglický rybář a spisovatel Tony Miles v roce 2004. V několika kapitolách vezme čtenáře na krásnou cestu časem, která začíná v roce 1995 a končí rokem 2003. V tomto období chytával na zhruba tříkilometrovém úseku řeky Great Ouse situované u Adams Mill a Kickles Farm - místa, která jsou pro parmí specialisty stejně legendární jako Redmire pro kapraře. Autorovi se zde mimo několika nádherných ryb podařilo ulovit i opravdového obra - parmu o váze 19 lb 2 oz (8,67 kg), což bylo tehdy jen o maličko míň, než oficiální britský rekord.

TM a jeho angličtina se čte dobře, ptáčci a kytičky ho nechávají chladným, takže člověk nemusí listovat furt ve slovníku. Navíc jeho styl chytání je možné aplikovat i na naše řeky a určitě se vyplatí přečíst si jeho vypozorované postřehy o chování parem v různých podmínkách. I jako vypravěč určitě obstojí, některé kapitoly mne doslova pohltily a pokud platí přísloví, že k dobré knize se čtenář vrací znovu a znovu, musím přiznat, že já už tuhle přelouskal několikrát.

Kniha má celkem 15 kapitol a 146 stran a byla vydána pod nakladatelstvím The Little Egret Press v roce 2004 a 2009. Tahle verze je z roku 2009 s nádhernou ilustrací na obálce, kterou namaloval John Searl.