Kontakt

Ondřej Novák

Lipsko, Německo

ondrej.novak@gmx.net

Pin Strike Right Ultraflo

Tohle je momentálně můj nejpoužívanější naviják. I když jsou piny vychvalovány hlavně při použití na tekoucích vodách, já je používám furt i na stojácích. Většinou si vymotám něco vlasce na síťku podběráku (tak se nezachytí na nějaké trávě nebo se do něj nezamotá nějaká větvička) a šup tam s tím. Nahazuju tak maximálně do deseti metrů. Protože chytám na malých vodách a hlavně u břehu, stačí to. Oblíbil jsem si tyhle způsoby lovu hlavně pro lehkost. S proutkem a navijákem nedržím v ruce ani půl kila. Většinou používám zátěže od pár gramů nahoru až asi po 1 oz, vlasec 10 lb az 12 lb, háček podle nástrahy. Se splávkem moc nechytám, asi jsem ještě nedospěl, ale mám v plánu to dohnat. Pin má cvrčka, který spolehlivě nahradí pípák, takže v noci (v Sasku je povoleno chytat celou noc - jsou i revíry, kde je to zakázáno, ale tam nechodím - jedná se většinou o rybníky nebo jezera s velkým komerčním tlakem) můžu klidně čučet na hvězdy. Tenhle pin byl vyroben zřejmě v šedesátých letech a je to pravý pin, nemá žádné ložiska. Firma už dnes neexistuje, ale její výrobky jsou na anglické verzi ebay stále v oběhu. Některé v horšim, některé v lepším stavu. Tenhle pin jsem koupil v přepočtu i s poštovným asi za 40 € i s origo krabičkou. Vypadá, že byl používán jen velmi málo, taky je po technicke stránce ok a ve štychu mě ještě nenechal. 

 

Ultraflo 4-1/8" Narrow Drum. (capacity, 300yds 10lb monofilament, weight 7-3/4oz)
"The Ultraflo is an All-Purpose fresh water reel. Lightweight and inexpensive, although it has the new narrow drum.
Finish: Dark grey stove enamelled. The inner drum surfaces are silver finished.
Drum. Quick release centre pin latch type. Narrow, ultra lightweight. The line is carried on widely spaced pillars to assist aeration, and line drying. These pillars are set on a wide diameter to ensure rapid line recovery.
Spindle, precision ground stainless steel to reduce wear and stop corrosion.
Gear and Spindle Bush. Are made of solid nylon, which is claimed to be one of the worlds finest materials for bearings and is almost indestructible, (with normal use).
Pawl. (patent number 815793). This took two years to perfect, and can be used left or right hand without removal from its fitting. It is designed to give a soft action one way and strong the other."

 

(Prevzato z TFF)