Kontakt

Ondřej Novák

Lipsko, Německo

ondrej.novak@gmx.net

06.01. Zahájení a ohlédnutí

Tož tak, 2022 je pryč a vzhůru do nového roku. Jelikož jsou poslední dobou teploty více než příznivé, zajel jsem včera večer ke kanálu zakrmit si nějaký ten flek. Prut jsem měl s sebou a zůstal jsem tam asi hodinku. Že bych dostal záběr... s tím jsem nepočítal, ale prostě byla nálada chvilku posedět a z malé flaštičky vína jsem ulil do kanálu, ať z té nové sezony taky něco je a nechť se štěstí ve správnou chvíli ke mně přikloní. Sem tam sprchlo, sem tam vyšel měsíc, kdesi v dálce blikaly na druhé straně pípáky, takže jsem nebyl sám.

Kolem poledne jsem na místě činu, počasí stále perfektní a dnes na prutu netradičně method. Prostě mi něco říkalo, že to tam mám dát. Ale kanál nezklamal, je to potfora náladová a neměl jsem ani potah, ani jsem nezahlédnul nějakou aktivitu. Teda zahájení bez ryby? Tak to ne. Přejel jsem na mini pískovnu, zakrmil tři fleky, převázal to na lehkou montáž, abych to zbytečně neplašil a jde se na to. První runda, kdy jsem na každém místě zůstal asi půl hodiny, nic, ale druhá runda a hned na prvním místě po necelých deseti minutách kroužek poskočí... já zírám v neuvěření... pak poskočí ještě jednou a začne stoupat vzhůru a to už na nic nečekám... kontakt. Žádné rejdění se nekoná, rybka se drží u dna a hledá, kam by se schovala... udržet ji na avonu, aby nevjela do rákosí, nebylo úplně bez, musím uznat, že se pere na zimu teda poctivě, až jsem rád, že tam mám návazec z dvacítky. Ale netrvá to ani minutku a je v podběráku. Světlý šupináček, hezky vybarvený. Tak plav ty jeden, mám pocit, že jsme se už potkali minulý rok, podobně světlou rybu jsem tu už chytnul, ale kdo ví. No vida, tak se přeci jen zadařilo. Na to, že máme leden paráda. Balím... po cestě domů se rozpršelo, takže ve správný čas.

A co tedy 2022? Podivný rok to byl. A rychlý. Aspoň mi to tak připadá. Pravda, moc jsem té rybařině nedal. Mám i jiné koníčky a nějak pro mě bylo důležitější lezení, které mám také velmi rád a sport vůbec. Co se týče mého cíle, chytit tlouště přes 60 cm, nepodařilo se, ale dostal jsem se na 57 cm, což si myslím, není vůbec špatné. Velkých kaprů jsem moc nechytil, ale zato mě kanál obdaroval krásným amurem a když se teď dívám zpět, tak jsem vlastně s minulou sezonou moc spokojen. Nové cíle si žádné nedávám, nechám, ať rozhodne náhoda. Jen ta parma, svatý Petře, ta by moc potěšila...

Tak ještě jednou všem jen to nej.