Kontakt

Ondřej Novák

Lipsko, Německo

ondrej.novak@gmx.net

Tony Miles





Další z řady osobností, které bych zde rád představil, je Tony Miles. Narodil se v roce 1944 v anglickém městě Coventry. Za svou dlouhou rybářskou kariéru stihl napsat (a nafotit) 17 knih a publikovat kolem 1600 článků do Angling News.

Už ve svých patnácti letech se rozhodl, že se stane lovcem velkých ryb, ve svých 23 letech pak zakládá s Treforem Westem a Mervem Wilkinsonem Coventry Specialist Group (to byl rok 1967).    K psaní ho už tehdy navedl sám Richard Walker a Tony se postupem času vypracoval na jednoho (co se rybařiny týče) z nejoblíbenějších autorů vůbec. Jeho styl byl strohý, ale přesný a dostačující, aby čtenářova představivost začala pracovat. Byl přesvědčen, že pro správné dokreslení dobrého příběhu pomůže jen autentická fotka, takže také rád a často fotil.

Sám o sobě říkal, že jeho láska k rybařine je živena hlubokým vztahem k přírodě jako takové. Také jakýsi únik od špinavého prostředí města a vyslyšení hluboko dřímajícího pradávného instinktu lovce, tahle kombinace byla často silnější než rodina a ostatní povinnosti. Jak už to u takových osobností bývá, naštěstí byla pani Milesová hodná a tolerantní žena - prožila se svým mužem 55 let šťastného manželství...

TM byl univerzální rybář, specializoval se na chytání parem, cejnů, kaprů, tloušťů, okounů, štik, plotic a perlinů. Pokud vím, nebyl nikdy držitelem nějakého rekordu, ale jeho seznam úlovků zasluhuje určitě a oprávněně respekt. Navíc se čtenář z jeho příběhů dozvídá, že za všemi těmi úžasnými rybami nestojí náhoda, ale tvrdá dřina, někdy hraničící s vážnou hrou o vlastní zdraví...

Jeho nejoblíbenější ryba byl tloušť, největší kterého chytil měl 7 lb 13 oz (kolem 3,5 kg...), ale pojďme dál, největší cejn 15 lb 2 oz (6,8 kg), největší okoun 5 lb (2,26 kg), největší lín 11 lb 11 oz (5,3 kg) a ještě jeho největší parma 19 lb 2 oz (8,67 kg). Není divu, že s takovými úlovky pracoval i jako poradce pro různe firmy, nejznámější je jeho spolupráce s anglickým Pallatrax.

Z jeho knih mám nejraději Quest For Barbel (spoluautor Trefor West) a Elite Barbel. Čerpám z nich nápady a zkouším na vlastní kůži chytat tak, jak je tam popsáno, např. jak postupovat při vyhledávání ryb na neznámé vodě a jak vylákat ryby na příhodné místo. 

Na řece chytával nejraději ze dna, tedy na těžko. Sedával na své židličce, s vlascem jednou omotaným kolem prstu a čekal, až mu nějaký tloušť nebo parma bude chtít ten prst utrhnout... seděl tam takhle i sedmého prosince 2016, bohužel naposled.

 

PS: pro představu, jak sofistikovaně postupoval při lovu parem

barbel.co.uk/forum/threads/beginning-barbel-fishing-by-tony-miles.5657/

barbel.co.uk/forum/threads/prebaiting-for-summer-barbel-by-tony-miles.5656/

barbel.co.uk/forum/threads/beginning-barbel-fishing-by-tony-miles.5655/