Kontakt

Ondřej Novák

Lipsko, Německo

ondrej.novak@gmx.net

Zhodnocení sezóny 2020

Uplynulá sezóna byla zřejmě zatím moje nejůspěšnější vůbec, a to chytám už pár let... Opravdu krásné ryby a ne málo - chytil jsem kolem padesáti kaprů, čtyři amury, nějaké líny, candáty a pár krásných tloušťů. Ze všeho nejvíc si cením dvou amurů - na vodě, kde jsem je chytil, už asi tři roky pravidelně pozoruju hejno čítající kolem patnácti ryb, ale až teď to klaplo. Ovšem abych pravdu řekl, jsem šťastný za každou rybu. Ostatně jak je na obrázku vidět, i ten nejšťastnější rybář nemusí být nutně ten s tou největší ulovenou rybou...  

Je také docela možné, že spousta rybářů se nad mou bilancí s politováním pousměje a určitě jsou mezi námi i takovi, kteři k dosažení podobných úlovků potřebují zhruba tak tři dny volna... buď jak buď, já jsem spokojen. 

Negativ moc není - kvůli operaci kolena jsem např. nemohl nějaký čas k vodě, ale koleno mi dali dopořádku takovým způsobem, že bych musel být blázen si ještě stěžovat. Je to tedy takové pozitivní mínus. Také probíhající stav pandemie se na mém rybaření určitě podepsal - co do počtu docházek jsem na tom slušně (kolem 50ti výletů k vodě), ale omezení pohybu na vzdálenost do max. 15 km od místa bydliště vyřadilo dvakrát na určitý čas všechny lepší řeky z mého dosahu. Asi největší a nejsmutnější mínus je zánik některých revírů. O jednom z nich, který opravdu bolí, napíšu později.

A plány? 2021 bych rád zůstával u vody více přes noc, což jsem minulou sezónu trochu vypustil. Také bych si rád konečně sáhnul na parmu - prvni krok jsem učinil už dnes, když jsem přikoupil k saskému rybářskému lístku oprávněni i pro Sasko - Anhaltsko. Mám v plánu zkusit tentokráte štěstí na řece Saale, kde zdokumentované úlovky parem (ale i ostatních ryb) dávají tušit trochu jiný stav rybí populace, než je tomu třeba v případě řeky Muldy. Tak snad mi bude přáno. Nová sezóna, nové štěstí, tak tedy všem jen to nej.