Kontakt

Ondřej Novák

Lipsko, Německo

ondrej.novak@gmx.net

15.12. E. S. Kanál

Při čtení jedné diskuze an Mrku jsem nejdřív trochu váhal, ale fotky mě zviklaly, proč to tedy nezkusit. Zimní kapr - s tím mám, pravda, málo zkušeností. Ne že by mě to nelákalo nebo tomu nevěřil, ale vetšinou se přes zimu jednoduše věnuju jiným rybám. Bohužel máme už nějaký čas povoleno vyjiždět max. 15 kilometrů od místa bydliště, takže je rozhodnuto.

Připravuju všechno doma v klidu a teple... po nějaké době chytání na řece, kde jsem používal vše jemné a malé, mi hotová montáž i s osmičkou háčkem přijde dost humpolácká, ale přesvědčuju sám sebe, že to tak má být... když to vezme nějaký ten větší, tak ještě budu moc rád, že to takhle mám.

Vybírám místo, kde jsem už nějaké kapříky vytáhnul. Je tma, celkem vítr a začíná poprchávat, máme sedum stupňů a nikde ani noha. Hmm. No to jsem opravdu zvědavý, dávám si limit do osmi večer, pak domů. Abych to nějak nastartoval, hážu pár metrů od břehu čtyři koule nějakého komerčního kaprového krmení. Pod háček kuku z plechovky a šup tam s tím. Sedím a dumám, jestli to má vůbec cenu, tahle voda je dost náladová. Taky už jsem poslouchal různé teorie o tom, jak se ryby stahují víc směrem do města, tam je prý voda teplejší - jak se ochladí, tak je to tady marné... Koukám kolem dokola a říkám si, že je to hovadina. Nevěřím tomu, že by se všechny ryby přesunuly o pět kilometrů dál jenom proto, že je tam voda o stupeň teplejší. 

Dávam si čajík. Zahrčeni, jen krátké trhnutí špičkou prutu... čekám... a znovu, aha, tak to už vstávám a beru prut do ruky... je tam. Nebude to žádný obr, moc se ani nepere a tak končí celkem rychle v podběráku. Takový punťa, ale mám radost. Tak plav, ty loupežníku. Sedím ještě dvě hodinky... nic. Neva, i tak super.