Knihovna
Knížka z roku 1976, v doslovném překladu: Rybaření Krok Za Krokem - Parma.
Úvod (Introduction)
Jestliže už zvládnete dát dohromady rybářský prut, víte, jak používat naviják a manipulovat s podběrákem, pak právě knihy téhle řady jsou určeny pro vás. Touhle sérií je vám dána šance být svědky toho, jak postupují při lovu určitého rybího druhu opravdoví experti. Peter Mohan z nich vybral toho správného pro každou knihu, aby posléze sám editoval celou sérii. Ken Whitehead pak strávil několik dní trpělivým filmováním a focením, tak aby každý obrázek do detailu ukázal, kde a kdy jaké úkoly na rybáře čekají a jak je zvládnout. Studujte tyto fotografie a porovnávejte je s vašimi metodami, přístupem i vybavením. Tyhle knihy nejsou zajímavé jen ke čtení, jsou koncipovány tak, aby přispěly i k vašemu pokroku. Ať už jste nováček nebo někdo, kdo se touží zlepšit, pečlivým studiem zde získáte znalosti o technikách rybaření, jež pasují k aktuálnímu dění u vody. Pokud se budete k těmto knihám vracet, jednou přejmete tyto znalosti za své a jako pravý expert si poradite s každou situací.
1 Pravé místo pro parmy! Splavy jsou typická místa, kde se parmy zdržují.
2 Používáním polaroidních brýlí můžete parmy proti štěrkovému dnu snadno odhalit.
3 Autorův 12ft (3,65 m) sklolaminátový prut určený pro metodu proplavávání se splávkem, vynikající při použití kmenového vlasce kolem 5lb (2,26 kg).
4 11ft 6in (3,5 m) sklolaminátový prut používaný v kombinaci se swing špicí do slabého proudu.
5 Kratší dvoudílný prut pro kmenové vlasce od 6 do 10lb (2,7 az 4,5 kg), používaný v silném proudu nebo v místech, kde je očekáván záběr od větší ryby.
6 Populární smekací naviják Mitchell 300.
7 Dnes již málo používaný typ navijáků - centrepin (na obrázku je Rapidex od firmy J.W Young), přesto některými experty upředňostnován pro dobrou kontrolu vlasce při metodě proplavávání.
8 Citlivější než swing špice - quiver špice, zde vyobrazena jako prodloužení původního prutu (zřejmě našroubována do koncového očka...).
9 Swing špice se často přetáčí nebo dokonce vypadávají, autor používá kousek gumové bužírky, aby k tomu nedocházelo.
10 Oblíbené vlasce.
11 Arlesey bombs (u nás známé jako kapka, vynález těchto typů olůvek se připisuje Richardu Walkerovi) různých gramáží, nejlepší zátěž pro lov "na těžko".
12 Výběr různých typů háčků, všechny pro parmu vyhovující.
13 Otevřené feederové krmítko pro dopravení malých dávek vnadící směsi kolem nástrahy.
14 Typy uzavřených krmítek při zakrmování červy.
15 Bait dropper, další pomůcka při zakrmování červy, používá se v rychlejších proudech.
16 Výběr splávku.
17 Autor preferuje podběrák kruhového tvaru, tak může být ryba podebrána z jakékoliv strany.
18 Závěsné pružinové váhy - nenáročné na transport a celkem přesné.
19 Pean - na odstraňování háčku.
20 Broky pro dovažování splávku a bužírky pro jejich upevnění.
21 Olůvka pro měření hloubky a obratlíky mající široké využití, např. upevnění bočního průběžného ramene se zátěží na kmenovém vlasci (tzv. link ledger viz 78 a 79).
22 Většina háčků potřebuje přebrousit, mějte proto brousek vždy sebou. O výhodách a použití polaroidních brýlí jsme se již zmínili.
23 Poslouží při sezení a zároveň je v ní vše potřebné.
24 Betalight: tyčinka naplněná plynem, vydrží i 20 let.
25 Takto připevněná na špičku prutu slouží v noci k lepší viditelnosti záběrů.
26 Tak často rybáři velmi opomíjená maličkost - správně naplněná cívka navijáku pro delší a přesnější náhozy.
27 Stále jedna z nejlepších nástrah!
28 Způsob, jak nejlíp napíchnout kůrku.
29 Střídka na háčku, nechávajíc špičku i s protihrotem volně pro snadnější zásek.
30 Prohnětávání střídky a sýru - sýrové těsto.
31 Parmy rády maso, hlavně luncheon meat.
32 Zde jeho nastražení na háček.
33 Červi - velmi dobrá nástraha na mnoha vodách, ale pozor, na dolním toku řeky Hampshire Avon je jejich používání zakázáno!
34 Kukly. Tohle je jejich první stádium, jsou lehce nahnědlé až skoro oranžové. Po nějakou dobu je možné je takhle uchovat v mrazničce. I poté by měly vhozené do vody klesat, pokud plavou a jsou temně hnědé, je něco špatně.
35 Jak správně nastražit červíky na háček.
36 Mleté maso je další dobrá nástraha, ale je potřeba ho ztužit strouhankou nebo vnadící směsí a udělat z něj tak těsto.
37 Konopí - vynikající nástraha, ale na některých vodách zakázáno. Semínka by měla být připravována tak, aby pukla.
38 Slanina a játra - často dobré nástrahy pro velkou a "složitou" rybu.
39 Řasy, temně zelené a slizovité, rostou často na místech, kde se parmy krmí na začátku sezony.
40 Může se obtočit kolem háčku, nebo jen protáhnout volný háček jejich trsem.
41 Kaprařský speciál: těsto z Kit-e-Katu a mletého masa.
42 Přirozená nástraha - obyčejná mušle. Najdeme ji zahrabanou celou v bahně, často blízko rákosu.
43 Napíchnutí mušle přes nejtužší část.
44 K otevření si pomožte nožem a nařízněte svaly na obou koncích.
45 Malá rybka, živá či mrtvá, jako tahle ouklej, je výbornou nástrahou.
46 Rousnice taktéž.
47 Nastražení rousnice.
48 Rak, k nalezení pouze v čistých vodách. K jeho nastražení potřebujeme velký háček.
49 Střídka a červíci - tzv. "cocktail". Často slaví úspěch, když obě nástrahy samostatně presentované k ničemu nevedou.
50 Příprava chlebových kůrek podle Hilton "carrot" metody pro vybíravé ryby.
51 Největší je navlečená jako první, nejmenší jako poslední.
Chytání na těžko - jak rozpoznat záběr
52 Při soumraku je prut uložen ve vidličce tak, aby špice kontrastovala s ještě jasným nebem.
53 Zde je prut špičkou dole, ruce spočívají na vlasci, aby záběr "cítily".
54 Zde použití více vidliček při silném větru.
55 Viz 53.
56 Chytání proti proudu. Při záběru se vlasec prověsí a předepnutá špička prutu se narovná. Čas zaseknout.
57 Citlivá quiver špice v akci.
58 Swing špice v akci.
59 Autor přitahuje nástrahu pomaličku k sobě, rukou tak zároveň ucítí záběr.
Chytání se splávkem
60 Splávek typu Avon.
61 Splávek waggler.
62 Broky zhruba 40 cm od háčku - běžné při chytání v hloubce do 1,5 metru.
63 Uchycení zátěže k měření hloubky.
64 Měření hloubky.
Zakrmování
65 Vhoď vnadící směs kousek proti proudu, odhadni jeho rychlost tak, aby směs dopadla na dno tam, kde chceš chytat.
66 Máčení chleba pro přípravu vnadící směsi.
67 Vymačkej z chleba vodu, jak je to jen možné, bude lépe klesat.
68 Hotová vnadící chlebová směs.
69 Přidáním otrub se směs ztuží, ve vodě se naopak lépe rozpadne.
70 Ve větším proudu pomůže obyčejný kámen.
71 Už hotová koupená směs.
72 Swim feeder zazátkovaný směsí.
73 A takhle je "nabit" červy.
74 Uzavřený feeder jen s červy.
75 Nejlepší způsob jak nahodit naládované krmítko. Zhoupněte krmítko za sebe...
76 ... pak švihněte prutem dopředu.
77 Připevnění bait dropperu.
78 Swanshot link ledger. Velmi praktická montáž, zátěž zde může být jednoduše přidávána nebo odebírána, při vázce sklouznou broky po vlasci.
79 Pokud je potřeba zátěz větší než 6 nebo 7 broků, je lépe přejít na páternoster montáž, jak je ukázáno na tomhle obrázku.
80 Skládací židlička a další vybavení, vše připraveno na další pokus.
81 Nához s montáží "na těžko".
82 Zde je zátěž opatrně nahozena, klesne na štěrkové dno.
83 Často opomíjená ale důležitá zkouška, zda je brzda správně nastavena a ryba si mohla vzít vlasec.
84 Nához "přes hlavu" se splávkem.
85 Uvolni vlasec ve správný moment.
86 Tak může být dosáhnuto velké přesnosti.
87 Pozice prutu, když splávek začíná svou cestu. Prst na cívce kontroluje odvíjení vlasce.
88 Zde je prut skloněn, aby se zachoval přímý kontakt se splávkem. Prst na cívce stále kontroluje odvíjení vlasce.
89 Manipulací prutem udržujeme vlasec mezi špičkou a splávkem rovný.
90 Stret-pegging: splávek je přehloubený a je zadržován zpět, nástraha se tak dostane pod traviny apod.
91 Zde je podběrák zaražen do dna, připraven k použití. Kýblíček s červíky visí na obyčejné vidličce taktéž zaražené do dna.
92 Stahování montáže se splávkem.
Zdolávání a podebírání
93 Jak zdolávat zaseknutou parmu - krátký a prudký výpad je pod konrolou.
94 I pozice prutu je nyní překontrolována.
95 Pumpování - sklánění a přitahování prutem, zatímco otáčením kličkou navijáku získáváme vlasec zpět.
96 Unavená parma se objevuje na hladině, hotová k podebrání.
97 Hlava podběráku se teď musí celá potopit, aby bylo vše připraveno.
98 Dostaň rybu přesně nad potopenou hlavu podběráku, nesnaž se po rybě podběrákem šátrat.
99 Zdvihni podběrák, až je parma opravdu uvnitř...
100 ... Odklop oblouček na navijáku a opatrně ulož prut...
101 ... Uchop podběrák oběma rukama.
102 A teď ručkuj až k hlavě a snaž se, ať se ručka podběráku neohýbá až moc.
103 Až máš obě ruce na každé straně hlavy podběráku, zdvíhej.
104 Jak nepoužívat podběrák! Obě ruce drží ručku příliš vzadu, váha ryby tak ručku nebezpečně ohýbá, může ji i zlomit.
105 Vytažení háčku pomocí peánu.
106 Hezká parma, připravená ke zvážení.
107 K vážení použij silný plastikový sáček nabo tašku, dávej pozor. Těžší ryby pak můžeš zvážit pomocí hlavy podběráku nebo nějakého pytle z pevné látky - nezapomeň tuto hmotnost poté odečíst!
108 Pouštění parmy opatrně zpět...
109 ... Pomáhej jí tak dlouho, dokud neodplave sama pryč.
110 Je nutné, aby se zotavila tímto způsobem - unavená ryba může být uchvácena a odnesena proudem pryč, může i uhynout.
Užitečné rady
111 Velký vezírek umístěný a upevněný ve správné pozici v klidné vodě.
112 Nikdy neupevňuj vezírek vertikálně do velkého proudu tak, jak je ukázáno na obrázku, ryby budou mit poškozené ploutve a budou i jinak poraněny.
113 Zaseknutá parma zajela do travin a není s ní k pohnutí. Přestaň pumpovat...
114 ... Sejdi po proudu, drž vlasec napnutý.
115 Teď přitáhni se skloněným prutem a ryba by měla celkem snadno vyjet.
Obrázky, které jsi viděl, ukazují experty, jak postupují při chytání parem. Vrať se teď na začátek knížky a prostudujte každou epizodu pečlivě znova. Srovnejte vlastní postupy s jejich a zkuste určit, co by mohlo vaše rybaření posunout dál. Tyto nové nápady pak odzkoušejte a pokud to jde, vylepšete je. Nezapomínejte, že expert je rybář, který neustále analyzuje svůj vlastní styl, lepší se v tom, co dělá a cvičí své dovednosti až k dokonalosti.
Tak takhle se chytalo, když jsem ještě nebyl na světě... jak je vidět, co se techniky a vybavení týče byla Anglie opravdu hodně napřed.