Kontakt

Ondřej Novák

Lipsko, Německo

ondrej.novak@gmx.net

03.07. Mulde

Něco po páté razím, aspoň na chvilku, říkám si. Je super počasí, ani horko, ani zima, je pod mrakem a trochu pofukuje, prostě paráda. Na parkovišti ještě rychle nový návazec a hajdy k vodě. Tam mě přivítá kouzlo jménem léto, všechno je tu zarostlé bující zelení všeho druhu, všude hmyzu, ptáků... Na prvním fleku rybky asi budou, jelikož než si vymotám trochu vlasce na nához, ponořím na chvilku háček s peletkou pod nohy a hned po tom vyjede malý tlouštík. Tak vida. Nahodím asi pět šest metrů před sebe do trochu klidnější vody a pak se bavím pozorováním tlouštíků, jak buší do tousťáku, co jsem tady naházel kousek od břehu. Nakonec se i jeden sebevrah dlaňové velikosti podívá na břeh... myslel jsem, že mezi nima bude i nějaký ten větší, ale asi ne, tak se přesunuju. 

Na druhém fleku se kousek ode mě něco pěkně hodí... tohle tloušť nebyl, ale co to bylo nepovím, ve výhledu mi bránily traviny. Hezké to tady je a tak se kochám, ale ne dlouho, celkem ostré cuknutí upoutá moji pozornost... dřepím u prutu a čekám, co bude dál... beng! je to tam. A ryba se dere hned do proudu, prut jde do luku, kolečko se protočí, tak tenhle už malej nebude. Obvyklá procedůra pak prozradí hezkých pětapade, no slušná rybka, jen ho nedávno něco pěkně podlachmalo, ale evidentně mu to nevadí. Tak plav.

Lezu až na konec tohohle oblouku, ale přijde už jen pár malých tlouštíků, i tak jsem za ně rád, snad roste nová generace pětkové řady. Taky si všímám, že druhá strana vypadá velmi slibně, tak asi příště vyzkouším. Teď ale zpátečka a domů, moc fajn to bylo.