Kontakt

Ondřej Novák

Lipsko, Německo

ondrej.novak@gmx.net

11.04. E.S. Kanál



Ráno jsem se vykváknul na parťáka ve sportu, za což se mu dodatečně omlouvám, ale prostě jsem to dneska cítil jinak a tak si po snídani jednoduše otevřel malou plzeň. A zamyslel se. A přišel k závěru, že dost bylo tloušťů a je načase zkusit nějakého slušnějšího kapříka. A tak umotám nějaký ten návazec, proběhne kontrola prutu a taky výměna navijáku a jde se na věc.

U vody se nejdřív pěkně projdu, vždyť je den jako malovaný a najít ryby by nemělo být těžké. Ale kromě pár cejnů a spousty perlínků jsem nic jiného neviděl. Rozhoduju se zakrmit dva fleky, první je výstřel naslepo, na druhém už jsem něco lapnul... no uvidíme. Usazuju se na tom druhém a nahazuju tak sedm osm metrů od břehu. Koumám, jestli si otevřu ještě jedno pivko, ale pohyby na špičce mi říkají, abych ještě počkal. Jen bosky, trochu ve stínu, spokojeně koukám kolem. Rozhoduju se umotat ještě jeden návazec a zrovna když mám háček mezi rty a v rukách natahuju monofil RRR.... RR... RRRRRRRRRRRRR aha, tak to asi cejn nebude. Beru proutek do ruky a nestačím se divit. Tah je nekompromisní a rybka si to šine při břehu někam doprava. Nevím, co tam hledá, ale při procházce jsem tam nic ve vodě, co by mohlo být potenciálně nebezpečné, nezaregistroval, takže klídek. Rybka si to teď rozmyslela, vrací se a chce teď doleva... využívám toho a kontruju protitahem... dostávám ji na hladinu... a heleme se, krásný šupináč. Tak snad to všechno vydrží, jen pomalu. Následují asi dva nebo tři menší výpady, ale dál jak pár metrů, se kapřík už nedostane. Podběrák do vody, čapnu si, abych ho zbytečně nejančil a je to tam. 

Nahoře na hrázi jako vždy rychlá procedůra, pár fotek a hned dolů. Lezu s ním po kolena do vody a držím ho pár sekund, než se začne vlnit. A pak už klesá pomalu níž a níž, v průzračné vodě ho krásně vidím, na hraně do hloubky ještě chvilku postojí a pak se jediným pohybem ztratí.

No, tak zahájení se teda povedlo. Nový pin jsem šetřil, až dnes se rozhodnul, že půjde k vodě, takže vlastně takový křest, který ustál na výbornou. Celkově rychlá akce, dnes jsem dítě štěstěny, velké velké díky za takové chvíle.