Kontakt

Ondřej Novák

Lipsko, Německo

ondrej.novak@gmx.net

31.08. Mulde

Chvilku před šestou už u vody, tentokrát znovu na stejný úsek. Čekám ještě chvilku, než bude víc světla a taky trochu víc tepla... auto ukazuje osm stupňů... brr.... Pak se vydávám na procházku s kbelíkem pelet a zakrmím si tři fleky, které se mi docela pozdávají. Nejlepší z nich je kousíček od auta, tam jsem si stopro jistý, že něco přijde. Pak si sbalím nejnutnější a hurá na procházku - jdu asi o dvěstě metrů dál, než když jsem tu byl minule. Vodou a mokrou trávou se pak vracím směrem po proudu a hledám tišinu nebo překážky ve vodě. Pod háček peletka, trochu zakrmit a uvidíme... a taky že jo, celkem rychle do toho něco drbe, takže rybky tady budou. Asi za dvacet minut krásná hokejka a rybka bojuje jako blázen, takhle mi protočit pin... to od tloušťů neznám. Krásná zdravá ryba, rychle cvak a zpět, ať nám hezky roste dál. Asi o dalších dvacet metrů dál to zkouším ještě jednou - průběh jako přes kopírák, ryba stejně velká, stejně krásná a zdravá, prostě paráda. Sem tam vykoukne slunko, sem tam jemně sprchne, zkouším ještě chvilku, ale nakonec se vracím k autu, znovu zakrmuju první tři fleky a pak si zajedu na snídani. 

Zpět v přírodě nechávám auto stát na kraji lesíka a jdu se nejdřív projít - nic se nemá uspěchat. Pak zpět k vodě, měním celou montáž - předtím jsem si rozmočil nějaké peletky, teď k tomu přisypal trochu krmení a tohle budu ládovat do krmítka, ještě nový návazec a jde se. Tašku a oblečení nechávám nahoře a jen s prutem a podběrákem pomaloučku, tak tiše a klidně, jak to tady jen jde, lezu dolů. Tak - nához sedí... ještě nemám prut ani ve vidličce a už mi ho rybka rve z ruky, ale ouha, záhy se vypíná a já ještě k tomu váznu a celé to trhám... panebože to ne, takhle to poplašit. Co už, rychle nová montáž - to se snadno řekne, ale úplně cítím, jak se celý třepu. Za deset minut znovu nahazuju. Ještě ani nesedím a pin se rozezpívá tou nejkrásnější melodií, co znám... ALE... zásek jde do prázdna, jen velké kolo na hladině pár metrů ode mně dává tušit hezkou rybku... a zase visím... a zase trhám. No to nééééé, to snad není možné... chvilku si rvu vlasy, co jsem to za deb... , ale nakonec se vzchopím a znovu to rychle navážu... sv. Petře slyšíš? Prosím, takhle to přece nemůže skončit... a taky že ne, za dalších deset minut se špička ohne, zásek sedí, nikde neuváznu a po krátkém boji je přede mnou nahoře v trávě krásná třapadesátka... Petrušo jedna, já ti tak děkuju... nádherná ryba, mohutná, prostě radost pohledět. Teď už je mi všechno jedno, jsem doslova ukojen. I tak se vydávám na druhý prokrmený flek, ten je nakonec flop a poslední zakrmený flek vydává jednu menší rybu. O něco později si zase sedám na to první místo, že si budu číst. No, nebudu, evidentně jsou tam furt ryby... první zásek se nepodařil, ale druhý už sedí a znovu celkem slušná rybka na břehu... den superlativ. 

Seberu zbytek energie a jdu se ještě jednou projít a kousek od potopeného stromu z minula dostávám další rybku... to jsem ještě nikdy nezažil, celkem šest ryb... normální je u mě jedna, dvě to už je svátek, šest asi sen... Ještě se rozhoduju pro násaďáka z nedalekého slepého ramena. Sice mi to komplikujou sumečci, ale na jednom fleku pod stromy se dělají bublinky a tak rychlý přesun a přesný nához slaví úspěch. Bitva je to brutální, avon je ohlý snad až k rukojeti, ale nemůžu pustit ani píď... nalevo i napravo jsou ve vodě větve a to by byl konec. Ůplně cítím, jak je skoro všechno nadoraz, ale dobře jsem nakoupil, cajk drží fest a tak se v podběráku ukáže hezký lyseček. Přemýšlím, že bych ho i vzal, ale ne, dnes není nálada na zabíjení, tak plav ty jeden a příště buď chytřejší. Ještě poslední fotka magické scenérie směrem k Püchau, ale teď už fakt domů. Unavený, ale šťastný... dobře se dnes bude spinkat...