Kontakt

Ondřej Novák

Lipsko, Německo

ondrej.novak@gmx.net

Aischgründer Karpfen

Aischgrund je jedna z nejznámějších rybníkářských oblastí z celého Německa. Pojmenována podle řeky Aisch leží mezi třemi městy - Neustadt an der Aisch, Erlangen a Bamberg. Některé ze zdejších rybníků jsou i 1200 let staré. Podloží v této oblasti je na mnoha místech pro vodu nepropustné, půda byla proto na mnoha místech věčně podmáčená a pro zemědělství tak nevyužitelná. Už původní obyvatelé a později mniši tohoto chytře využívají a zakládají hojně rybníky. Dnes jich zde existuje přes 7000 s celkovou vodní plochou kolem 3000 hektarů. Už od založení prvních rybníků se zde choval hlavně kapr. I když původní AK vymizel (podle některých pramenů počátkem padesátých let dvacátého století) z důvodu pokřížení s mnoha jinými liniemi (v Německu tohle stát nekontroluje), přesto je Aischgründský kapr od roku 2012 EU chráněnou geografickou známkou, jeho význam a pověst by se tedy dala přirovnat k českému Třeboňskému kaprovi.

Aischgrüdský kapr je běžný lysec, jediné, co jej tak markantně odlišuje od ostatních linií, je stavba těla. Jeho proporce jsou opravdu velmi specifické, délka těla v poměru k výšce těla bývala i 2:1! (pro srovnáni: původní forma divokého kapra má tenhle poměr něco kolem 3,5:1).

V dávných dobách církev nařizovala až přes sto dní postu během roku. Ryby se konzumovat mohly, ovšem pouze takové, které nepřesahovaly okraje talíře. Traduje se, že to je právě důvod, proč AK vypadá tak, jak vypadá. Podnikaví mniši (zřejmě s vidinou plného žaludku... ) totiž tak dlouho šlechtili a křížili, až dosáhli hlavně pro ně uspokojivého výsledku. I když se tohle stalo v dávných časech, jejich odkaz přetrvává dodnes. I dnešní AK má stavbu těla vysokou, ale nejedná se o žádnou genetickou zvláštnost (např. zkrácení a srůstání obratlů nebo esovitá deformace páteře hned za hlavou), pokusy dokázaly, že je to dáno hlavně dostatečným množstvím potravy. Má pevné a chutné maso (obsah tuku je menší než 10 %) a je proto velmi ceněn v gastronomii.

Sám se někdy divím, kolik různých tvarů, barev a malá hlava, velká hlava a nevím co ještě, mnou chycení kapříci všechno mají. Trochu jsem se tedy zajímal, co že to vlastně chytám. Většina mnou chycených kaprů má zřejmě předky z Čech a Maďarska, i když je chytám tady v Sasku, jedním z důvodů může být i geopolitické uspořádáni Evropy po druhé světové válce. Tož tak.