Kontakt

Ondřej Novák

Lipsko, Německo

ondrej.novak@gmx.net

26.11. Mulde





Po práci sbalit termosku s čajem, něco k zakousnutí a jedu. Včera mi přišlo poštou něco dobrého pro rybky, tak to musím vyzkoušet.

Na místě vládne už zimní atmosféra a jsem docela rád, že na první flek se dostávám ještě za světla. Pod háček do gumky malinkou peletku, trošku těsta k tomu, prokrmit a nahazuju tady do tišiny za keřem... známý to flek, vím, že tady jsou. Do pěti minut se špička přihne, zásek jde do tuhého a za chvilku na mě kouká z podběráku slušná rybka... padesát dva, hm, celkem slušné na rozjezd. Tak plav...  a co já? Tlouštidlo při zdolávání trochu řádil, takže ani neuvažuju, že bych ještě jednou nahodil. Ale domů? To ne.

Už je dost šero a než se dostanu na flek, který mám v mysli, je už tma. Tenhle úsek řeky jsem nikdy nechytal, pamatuju si jen mlhavě něco z map na gůglu. Všude jsou tu stopy zvěře... jak tady na mě něco vyběhne, to bude legrace. Celý tenhle úsek je táhlý ohyb, možná snad půl kilometru dlouhý. Sedím na jeho samém začátku na vnitřní straně, jen kousek ode mě je nějaké křovisko ve vodě. Mezi ním a mnou je celkem klidnější proud, takže tomu dávám asi půl hodiny, ale bez odezvy. Vracím se směrem k těm nejhustším křovinám a razím si cestu k vodě. Tak tenhle flek se mi zamlouvá moc. Pro tmu sice nevidím, jestli je tu hloubka, ale jelikož se tady řeka zase semkla a na druhou stranu je to jen asi třicet metrů, moc si slibuju od příbřežní asi patnáct metrů dlouhé zony s velmi mírným proudem. První nához a zjišťuju, že takhle to dál nepůjde, nic nevidím - na špičku montuju světýlko a zvětšuju háček i sousto pod ním. První záběr přichází asi za deset minut, ale zásek jde do prázdna. U druhého záběru si nejsem jistý, nakonec sekám, ale je to jen větvička a listí. Třetí záběr mi protočí i pin, ale zásek opět do prázdna... no krucinál... tak znovu... ještě kontrola... všechno sedí, tak to tam posílám. Deset minut se nic neděje, pak dva menší drbance a hokejka jak v létě. Po záseku voda exploduje a následuje výpad do proudu ode mě pryč... ale kámo tak nějak jsem s tím počítal... i když je tohle už zimní chytání, o nějaké jemnotě nemúže být ani řeč, takže výpad končí celkem rychle skoro u mých nohou... tak prej ne, ještě jednou to zkusí napálit pod keř po mojí pravé ruce, ale protože mu nedávám ani metr, přichází kapitulace. Paráda, rybka sice o cenťák kratší než ta první, ale adrenalin dobrej.

Balím, už hodinu mám promočené boty, páč jsem nedával pozor a sjel do louže za mnou, dost to studí. Mám to k autu dobrou půlhodinu ostré chůze, aspoň si vychutnávám to ticho a nádhernou atmosféru. V osum večer doma, spokojený jak blecha.