Kontakt

Ondřej Novák

Lipsko, Německo

ondrej.novak@gmx.net

27.08. Mulde

Kolem čtvrté všechno připraveno a já razím směr řeka... tentokrát plán mám... v mysli rozjímám nad dvěma úseky, kde jsem už nějaké rybky chytnul. Parkuju docela daleko, jen pár hodin to je, co umřela paní sousedka z druhého patra, tak mám chuť se projít... trochu protáhnout hlavu...  

Řeka mě přivítá ještě nižší hladinou než minule, všude vykukují bílé kamenité ostrůvky a pláže, ale rybky nevidět. Brousím kolem břehů jako vydra, ale kromě hejn ouklejí po něčem větším ani vidu ani slechu. Nakonec se rozhoduju jít ještě dál a dostávám se do krásného táhlého ohybu, kde je proud na druhé straně a ve vodě jsou tady i nějaké překážky... no, tak tady by to mohlo klapnout.

Zakrmuju jen velmi jemně peletkama začátek tohohle ohbí a pak asi sto metrů po proudu je ve vodě velký mrtvyý strom. Za ním vykukuje malinko mělčina, na kterou se, jak zjišťuju, dostanu i jen v gumácích. Prokrmím kousek za ní, kde to spadá do hloubky a pak se vrátím k brašničce a dopřeju si pozdní svačinku a něco chmelového osvěžení... je 29 stupňů, tak to přijde opravdu vhod.

Pod háček samodomo peletku a je to tam. První dva náhozy a vidím, že rybky tam budou, špička prutu ukazuje, že se v okolí nástrahy stále něco děje. Ale sekám do prázdna. Tak snad do třetice všeho dobrého. Čekám ani ne pět minut - špička se zatřepe a pak se přihne a to už sekám... rybka vyráží až mi párkrát protočí pin, pak následuje stálý pevný tah, ale nechá se bez potíží přivést do podběráku... vypasené tlouštidlo, jen nějaký dobitý... že by se znovu třeli? Kdo ví... vyháčkuju a stojím nad ním v plytké vodě... dlouho tak stojíme... ani nevím proč, síťku už jsem kolem něj dávno potopil, může kdykoliv vyrazit, ale ne, stojí tam se mnou. Pozoruju jak otvírá a zavírá pusu, bílý spodní pysk svítí jako z perletě, pak se pomalu rozvlní a je pryč.

Trochu dokrmím a přejdu na druhý flek, kde se všechno opakuje jako přes kopírák... párkrát mi nástrahu zblajzne zřejmě něco menšího, ale pak přijde naprosto jistý záběr a je z toho podobná rybka, jen jí nechybí ani jedna šupina, tak babo raď, jak to vlastně je. Dokrmím a vracím se zase na první flek. Po pár drbancích přichází záběr jako od parmy, pin se několikrát protočí a zase podobná sorta... dnes třetí takový něco přes pade, to je teda moc fajn den. 

Zkusím ještě naposled flek za stromem... už se hodně zešeřilo, špičku prutu vidím jen proti nebi... přijdou ještě dva menší tlouštíci a pak už to balím, přece jen čeká mě dlouhá ceta zpět k autíčku a pak ještě domů... ale krásné to bylo, krásné, a tak jdu.